Loading...

Autoverzekering straks duurder na schade?

27 augustus 2015 | Bespaarpremie.nl
Twee op de drie automobilisten die na 2015 schade rijden, gaan aanzienlijk meer premie betalen voor hun autoverzekering dan nu het geval zou zijn. Dat komt omdat autoverzekeraars hun bonus-malussystemen op elkaar afstemmen. Vanaf volgend jaar berekenen zij de schadevrije jaren allemaal op dezelfde manier. Nu verschilt dat nog van maatschappij tot maatschappij.

Doorgerekend

Diverse organisaties, waaronder de Consumentenbond en onderzoeker Moneyview, vinden de bestaande systematiek onlogisch. Maar nu het onderzoeksbureau de nieuwe manier van werken heeft doorgerekend, lijkt het erop dat de meeste autobezitters erop achteruit gaan wanneer ze schade rijden.

Hoe werkt het nu en straks?

Elk jaar dat u geen schade claimt op uw autoverzekering levert u dat één extra schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger uw korting op de autopremie. Claimt u een schade op uw autoverzekering, dan kost u dat een aantal schadevrije jaren en daalt de korting die u krijgt op de premie. De terugval in het aantal schadevrije jaren kan nu per verzekeraar variëren en bedraagt tussen twee tot zeven schadevrije jaren per schade. Vanaf volgend jaar hanteren alle verzekeraars dezelfde terugval na een schade die u claimt. Een schade kost u dan vijf schadevrije jaren. Heeft u meer dan vijftien schadevrije jaren opgebouwd, dan valt u straks na een schade altijd terug naar tien schadevrije jaren. Het minimale aantal schadevrije jaren dat u vanaf 2016 kunt hebben, bedraagt min vijf. U betaalt dan een toeslag op de premie van uw autoverzekering. 64% van alle autoverzekeringen heeft nu een terugval van 2 tot en met 4 schadevrije jaren na een schade. Straks wordt dit dus 5 jaar, een verslechtering van de voorwaarden.

Te vroeg voor conclusies

De Consumentenbond en branche-organisatie Verbond van Verzekeraars zijn terughoudend in hun voorspellingen over de gevolgen van het nieuwe systeem. De consumentenorganisatie vindt het nog te vroeg om te oordelen en branche-organisatie wijst erop dat een verandering niet altijd een verbetering is. Wat de exacte effecten zijn voor verschillende autoverzekeringen wordt pas bekend wanneer autoverzekeraars hun premies en voorwaarden voor 2016 publiceren. Wij houden dit in de gaten.

Onafhankelijk vergelijken

Vergelijk onafhankelijk verschillende verzekeringen

betrouwbare vergelijkers

Onze vergelijkers tonen recente en eerlijke prijzen

Persoonlijke service

Wij staan voor u klaar als u vragen heeft!