Loading...

VGZ: Verlaag eigen risico zorgpolis

22 september 2015 | Bespaarpremie.nl
Zorgverzekeraar VGZ heeft voorgesteld om het eigen risico van de zorgverzekering te verlagen. Uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van VGZ blijkt namelijk dat veel mensen vanwege dat eigen risico een bezoek aan de dokter uitstellen, meldt de NOS. Daardoor worden hun klachten ernstiger en de behandelingen duurder. Bijna een op de vijf deelnemers aan het onderzoek zegt zorg uit te stellen of de dokter te vermijden. Ongeveer de helft van hen noemt het eigen risico als de reden.

Onduidelijkheid

Er is veel onduidelijkheid over de regels die gelden voor het eigen risico. Opvallend is dat vooral de huisarts minder vaak wordt bezocht, terwijl zo’n bezoek niet onder het eigen risico valt. Een op de drie mensen blijkt dit niet te weten. Maar ook Nederlanders die hiervan wel op de hoogte zijn, vermijden de huisarts regelmatig. Zij zijn bang voor mogelijke vervolgkosten, zoals een bezoek aan een specialist, dure medicijnen of onderzoek in het ziekenhuis. Deze kosten vallen in de meeste gevallen wel onder het eigen risico.

Maatschappelijk draagvlak

Een eigen risico van € 210 per jaar zou volgens de deelnemers aan het onderzoek acceptabel zijn. Het eigen risico bedraagt nu echter € 375 en stijgt in 2016 naar € 385. Volgens VGZ is hiervoor geen maatschappelijk draagvlak. Om het uitstelgedrag te doorbreken en zo de zorgkosten te verminderen, zou het eigen risico juist verlaagd moeten worden.

Onafhankelijk vergelijken

Vergelijk onafhankelijk verschillende verzekeringen

betrouwbare vergelijkers

Onze vergelijkers tonen recente en eerlijke prijzen

Persoonlijke service

Wij staan voor u klaar als u vragen heeft!